Μονάδα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης εφήβων και νέων ενηλίκων στη νεοπλασματική ασθένεια

ΣΧΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ:
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΡΓΟΥ:
12
ΜΕΓΕΘΟΣ ΕΡΓΟΥ
Medium
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΡΓΟΥ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ
85.801,59
ΠΟΣΟ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ (ΕΟΧ)
77.221,43
ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Ενδυνάμωση ευπαθών ομάδων
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Αττική

Η νεοπλασματική ασθένεια στην εφηβεία και στην έναρξη της ενήλικης περιόδου της ζωής του ανθρώπου συναντά την ένταση και την περιπλοκότητα ψυχοκοινωνικών αλλαγών, πρωτόγνωρων για τον ίδιο τον έφηβο/νέο ενήλικα και την οικογένειά του. Αυτό επιφέρει εξαιρετικά μεγάλες δυσκολίες σε θεραπευτικό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο για όλους του εμπλεκόμενους και οι επιπτώσεις τους είναι σοβαρές και σ’ αυτούς που επιβιώνουν. Η ψυχοκοινωνική υποστήριξη αυτής της ευπαθούς ομάδας στα ελληνικά νοσοκομεία είναι αποσπασματική, με απουσία εξειδικευμένων υπηρεσιών και δυσκολίες διασύνδεσης.

Σκοπός του προγράμματος είναι η οργάνωση και συστηματοποίηση υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και ενδυνάμωσης εφήβων/νέων ασθενών και νέων επιβιωσάντων από νεοπλασματική ασθένεια καθώς και η βελτίωση διασύνδεσης των εμπλεκόμενων φορέων(νοσοκομεία, ΜΚΟ).

Οι δράσεις υλοποίησης είναι οι εξής: (α) ατομική/ομαδική ψυχοθεραπεία εφήβων/νέων ασθενών και επιβιωσάντων (β) εξατομικευμένη/ομαδική συμβουλευτική μελών της οικογένειάς τους, (γ) εργαστήρια τέχνης για εφήβους/νέους ασθενείς και επιβιώσαντες, (δ) συμβουλευτική υποστήριξη εφήβων/νέων που βιώνουν την ογκολογική ασθένεια μέλους της οικογένειάς τους, (ε) κλινική εποπτεία ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού νοσοκομείων, (στ) εκπαιδευτικά προγράμματα ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στην ψυχοκοινωνική ογκολογία εφήβων/νέων, (η) εκπαιδευτικά προγράμματα επαγγελματιών ψυχικής υγείας.

Οι επωφελούμενοι των δράσεων είναι:  (α) έφηβοι και νέοι ενήλικες (12-24) ετών που πάσχουν από νεοπλασματική ασθένεια, (β) νέοι ενήλικες (18-32 ετών) που επιβίωσαν της ασθενείας τους που εμφανίστηκε κατά την εφηβική/παιδική ηλικία, (γ) γονείς και αδέλφια των εφήβων-νέων ασθενών, (δ) έφηβοι και νέοι ενήλικες που βιώνουν την εμπειρία ασθένειας μέλους της οικογένειάς τους, (ε) ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ογκολογικών κλινικών (στ) επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία θα αποτελέσει τον μοναδικό φορέα συντονισμού και υλοποίησης του προγράμματος.