Ενίσχυση της διαφάνειας και λογοδοσίας στη χρηματοδότηση της πρόληψης και καταστολής των δασικών πυρκαγιών με τη συμβολή της κοινωνίας των πολιτών

ΦΟΡΕΑΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ:
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΡΓΟΥ:
24
ΜΕΓΕΘΟΣ ΕΡΓΟΥ
Large
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ
149.869,28€
ΠΟΣΟ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ (ΕΟΧ)
134.882,36€
ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
ΑττικήΑνατολική Μακεδονία και ΘράκηΒόρειο ΑιγαίοΔυτική ΕλλάδαΔυτική ΜακεδονίαΉπειροςΘεσσαλίαΙόνια νησιάΚεντρική ΜακεδονίαΚρήτηΝότιο ΑιγαίοΠελοπόννησοςΣτερεά Ελλάδα

Όπως ανέδειξε με τραγικό τρόπο η πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής το 2018, οι χιλιάδες πυρκαγιές που εκδηλώνονται στην Ελλάδα κάθε χρόνο, εκτός του φυσικού περιβάλλοντος, αποτελούν και μία εντεινόμενη απειλή για τους πολίτες.
Η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των πυρκαγιών απαιτεί την εγκαθίδρυση σωστών επιχειρησιακών πλαισίων, την κινητοποίηση της κοινωνίας και την αποτελεσματική και διαφανή χρήση των διαθέσιμων πόρων. Στο τελευταίο αυτό θέμα, το οποίο εκτός εξαιρέσεων διαφεύγει του δημόσιου διαλόγου, εστιάζει το προτεινόμενο έργο. Στην Ελλάδα υπάρχει πολυπλοκότητα και κενά στην δημοσιοποίηση των στοιχείων σχετικά με τους πόρους που επενδύονται, τις πηγές χρηματοδότησης & τη διαδικασία πρόσβασης σε αυτές. Η βελτίωση της διαφάνειας θα οδηγήσει σε καλύτερη αξιοποίηση των πόρων & επομένως σε καλύτερα αποτελέσματα.
Σκοπός του έργου είναι να ενισχύσει τη διαφάνεια στη διαχείριση κρατικών πόρων για την πρόληψη και καταστολή δασικών πυρκαγιών και να προτείνει θεσμικές παρεμβάσεις για την προαγωγή της χρηστής διακυβέρνησης, ενισχύοντας τους μηχανισμούς κοινωνικού ελέγχου.
Οι κύριες δράσεις αφορούν συλλογή δεδομένων, χαρτογράφηση των χρηματοδοτήσεων και εμπλεκομένων ομάδων συμφερόντων, εντοπισμό κενών & δυσλειτουργιών στην κατανομή πόρων στα διαφορετικά επίπεδα διοίκησης & λήψης αποφάσεων, προτάσεις συγκεκριμένων παρεμβάσεων για την εποπτεία της απορρόφησης των χρηματοδοτήσεων, ανάδειξη καλών πρακτικών, διάχυση της γνώσης που θα παραχθεί μέσω συνεργασίας με ΜΜΕ και δράσεις ενημέρωσης στις ομάδες-στόχους.
Οι κύριες ομάδες στόχοι είναι εθελοντικές ομάδες δασοπυροπροστασίας, ΜΚΟ, κρατικοί φορείς & τοπικές υπηρεσίες σε περιοχές επικινδυνότητας. Οι επωφελούμενοι θα αποκτήσουν πρόσβαση στα ευρήματα του έργου & θα συνεισφέρουν στη δημιουργία των εργαλείων που θα ενισχύσουν τον εποπτικό τους ρόλο.
To WWF Ελλάς ως φορέας υλοποίησης θα αναλάβει τον συντονισμό και την υλοποίηση των περισσότερων δράσεων με την συμβολή του εταίρου MIIR στην ερευνητική δημοσιογραφία & διάχυση των αποτελεσμάτων.