ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 13:00 - 17:00

Χτίζοντας συνέργειες για αποτελεσματική συνηγορία

Περιγραφή:

Με το παρόν εργαστήριο επιχειρούμε μια πιο συστηματοποιημένη προσέγγιση σε ζητήματα συνηγορίας και διεργασιών γύρω από αυτά, όπως τα συναντάμε σε μια οργάνωση της κοινωνίας πολιτών. Παράλληλα θα διερευνήσουμε πώς «χτίζονται» ευρύτερες συνέργειες μεταξύ οργανώσεων και συλλογικοτήτων, με σκοπό την επίτευξη στόχων υπέρ των δικαιωμάτων ή την επίτευξη του κατάλληλου περιβάλλοντος, ώστε οι δράσεις συνηγορίας να είναι πιο αποτελεσματικές. Ο σκοπός του εργαστηρίου είναι αφενός μετά την ολοκλήρωσή του να υπάρχει πιο ομοιογενής γνώση για τη συνηγορία και τη δύναμη των συνεργειών, και αφετέρου να ενθαρρυνθούν οι συμμετέχουσες οργανώσεις να σχεδιάσουν – ενόψει 2021 – ένα τουλάχιστον σχέδιο συνηγορίας, που να υπηρετεί τους στόχους τους και να επανεξετάσουν πιο στρατηγικά τις συμμαχίες τους.

 

Δομή:

13:00 – 13:30: Εισαγωγή και παρουσίαση ορισμών

  • Συμμαχίες ad hoc και διαρκείας
  • Πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπροσώπηση

 

13:30 – 14:30: Η κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα

  • Σημαντικότερες συμμαχίες – παρουσίαση
  • Μελετώντας ενδεικτικά καταστατικές διακηρύξεις
  • Πώς αντιλαμβάνονται τις συμμαχίες και τα δίκτυα οι εκπρόσωποί τους

14:45 – 15:00: Διάλειμμα

15:00 – 16:00: Στρατηγική συνέργειας / συμμαχιών

  • Με ποια κριτήρια επιλέγει μια ΟΚοιΠ τους εταίρους της;
  • Στρατηγικές συμμαχίες
  • Ευκαιριακές συμμαχίες
  • Συμμετοχή ή δημιουργία
  • Πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα συμμαχίας/δικτύου, σε σχέση με τη μεμονωμένη δράση μιας ΟΚοιΠ
  • Κριτήρια συμμετοχής ή ενεργής διαμόρφωσης μιας συμμαχίας
  • Ισορροπία δυνάμεων κατά την εξέλιξη της συμμαχίας
  • Ποιους εκπροσωπεί μια συμμαχία ή ένα δίκτυο;

 

16:00 – 16:45: Άσκηση

  • Υπόθεση μελέτης – παρακολουθώντας τη Γενική Συνέλευση ενός δευτεροβάθμιου δικτύου: θέματα που εγείρονται και αντιμετώπισή τους με σκοπό να κερδίσει η συνεργασία
  • Συζήτηση των παραγόμενων σε κάθε ομάδα, στην ολομέλεια

16:50 – 17:00: Σύνοψη του εργαστηρίου

 

Πού και πότε

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά την Παρασκευή 29  Ιανουαρίου 13:00-17:00 μέσω της πλατφόρμας Zoom. Η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν.

 

 

Λίγα λόγια για τη Μαριανέλλα Κλώκα

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1972. Πολύ νωρίς συνάντησα το Ανθρωπιστικό Κίνημα και αφιερώθηκα σε αποστολές υγείας, εκπαίδευσης και υπεράσπισης δικαιωμάτων στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Αφρική και την Ασία. Μπήκα στην αρχική ομάδα εκδοτών του ΛΟΑΤΚΙ περιοδικού Antivirus και μετά δημιούργησα την ΛΟΑΤΚΙ εφημερίδα City Uncovered. Συμμετείχα στην πρωτοβουλία οργάνωσης του πρώτου φεστιβάλ ΛΟΑΤΚΙ υπερηφάνειας της Αθήνας, το 2005. Διετέλεσα διευθύντρια του Συλλόγου Οροθετικών «Θετική Φωνή», ενώ υποστήριξα τα πρώτα βήματα του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος, «Προμηθέας». Από το 2013 εργάζομαι στο μη κερδοσκοπικό σωματείο PRAKSIS, ως επικεφαλής Διεκδίκησης Δικαιωμάτων. Είμαι συνδιευθύντρια του Διεθνούς Πρακτορείου Ειδήσεων PRESSENZA. Έχω παραδώσει διδακτικές ενότητες για συνηγορία στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης «Εξαρτήσεις-Εθισμοί» του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και στην πρωτοβουλία ενδυνάμωσης οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών Social Dynamo. Μαζί με εκλεκτούς συναδέλφους δημιουργήσαμε τη μη κερδοσκοπική ομάδα contentativa, με σκοπό να ενδυναμώσουμε ελληνικές οργανώσεις και συλλογικότητες μέσα από το video-advocacy, εργαστήρια για τη συνηγορία και τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου τους στις νέες απαιτήσεις της κοινωνίας. Από τον Ιανουάριο 2020 είμαι μέλος της συμβουλευτικής ομάδας του Εθνικού Συντονιστή για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών.

Η εκπαίδευση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active Citizens Fund. Tο  Active Citizens Fund για την Ελλάδαύψους €12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active Citizens Fund στην Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.