ΔικαίωμΑ: Διαδικτυακή νομική βάση για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας των δικαιωμάτων των ατόμων με αυτισμό και επιμόρφωση του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα σε αυτά
Οι Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) είναι ισόβιες αναπτυξιακές διαταραχές, που εμποδίζουν τα άτομα να κατανοούν σωστά όσα βλέπουν, ακούν και γενικά αισθάνονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στις κοινωνικές σχέσεις, την επικοινωνία και τη συμπεριφορά τους.
Οι φορείς σε συνεργασία με τις οικογένειες θα πρέπει να ηγηθούν στην προσπάθεια ενημέρωσης και εκπαίδευσης, καταρρίπτοντας μύθους και εστιάζοντας στα δικαιώματα των ατόμων με ΔΑΦ, όπως αυτά κατοχυρώνονται σε όλες τις διεθνείς συμβάσεις αλλά και στο εθνικό νομοθετικό πλαίσιο.
Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες, οι οποίες όμως συχνά είναι αποσπασματικές. Η πληθώρα διάσπαρτων νόμων και κανονιστικών διατάξεων δυσκολεύει την διεκδίκηση και την εφαρμογή των δικαιωμάτων των ατόμων με ΔΑΦ.
Το έργο επιδιώκει να συμβάλει στη λύση, δημιουργώντας μία εύχρηστη Διαδικτυακή νομική βάση για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας που αφορά τα άτομα με ΔΑΦ, η οποία θα παρέχει πληροφόρηση και υποστήριξη σε ένα σύνολο συνδεδεμένων χρηστών εμπλεκόμενων μερών. Σημαντικό στοιχείο της βάσης θα είναι και η καθοδήγηση των χρηστών σε περιπτώσεις παραβίασης των δικαιωμάτων των ατόμων με ΔΑΦ αναφορικά με τους νόμιμους τρόπους διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους.
Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου θα υπάρξει η δυνατότητα διασύνδεσης της βάσης με άλλες σχετικές ιστοσελίδες και τα δεδομένα θα επικαιροποιούνται τουλάχιστον κατ’ έτος ή σε σημαντικές μεταβολές του θεσμικού πλαισίου της κείμενης νομοθεσίας.
Η δημιουργία της διαδικτυακής νομικής βάσης θα πλαισιωθεί από:
- Δράσεις εκπαίδευσης δημόσιων λειτουργών οι οποίοι διαχειρίζονται θέματα δικαιωμάτων ατόμων με ΔΑΦ (Κέντρα Κοινότητας και κοινωνικές υπηρεσίες Δήμων)
- Δράσεις παρουσίασης της πλατφόρμας συνδυαζόμενες με δράσεις ευαισθητοποίησης επάνω σε θέματα δικαιωμάτων Πανελλήνια
- Δράσεις εκπαίδευσης ατόμων με ΔΑΦ με υψηλό νοητικό δυναμικό ώστε να κατανοήσουν τα δικαιώματα τους και να αποκτήσουν δεξιότητες αυτοσυνηγορίας αξιοποιώντας το περιεχόμενο της βάσης.