WeOpenGov: Δίκτυο Κοινωνίας Πολιτών-Δημόσιων Φορέων για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση

ΦΟΡΕΑΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ:
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΡΓΟΥ:
18 μήνες
ΜΕΓΕΘΟΣ ΕΡΓΟΥ
Medium
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ
79,947.82 €
ΠΟΣΟ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ (ΕΟΧ)
79,947.82 €
ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Ενδυνάμωση των ικανοτήτων και της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών

Το έργο “WeOpenGov” αντιμετωπίζει την ανάγκη δημιουργίας μόνιμου πολυσυμμετοχικού δικτύου-φόρουμ κοινωνίας πολιτών και δημόσιων φορέων για την ανοιχτή διακυβέρνηση. Η κύρια πρόκληση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει είναι η αποσπασματική συμμετοχή της κοινωνίας πολιτών στην χάραξη, εφαρμογή και παρακολούθηση δημόσιων πολιτικών για την ανοιχτή διακυβέρνηση. Άλλες προκλήσεις είναι το αμοιβαίο έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ της κοινωνίας πολιτών και των φορέων χάραξης δημόσιας πολιτικής. Οι οργανώσεις αμφιβάλλουν για τη βούληση συνεργασίας των δημόσιων φορέων, οι οποίοι με τη σειρά τους αμφιβάλλουν για τις ικανότητες των οργανώσεων να συμβάλλουν αποτελεσματικά στις δράσεις τους.

Μέλη του άτυπου δικτύου είναι η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς, η ΕΛ/ΛΑΚ, το Vouliwatch, το Ίδρυμα Ανοιχτής Γνώσης, το HIGGS, το Impact Hub Athens, η Sci-Fi, το Solidarity Now και το ΚεΦιΜ. Σκοπός του “WeOpenGov” είναι η ανάπτυξη ενός μόνιμου πλήρως λειτουργικού δικτύου 25 τουλάχιστον οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, 15 τουλάχιστον δημόσιων φορέων, 5 τουλάχιστον ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και 5 τουλάχιστον ιδιωτικών εταιρειών. Τα μέλη θα συνέρχονται και θα συνεργάζονται τακτικά για να αναπτύσσουν κοινές δράσεις τόσο στο πλαίσιο των εθνικών σχεδίων δράσης για την ανοιχτή διακυβέρνηση όσο και εκτός αυτών. Θα υλοποιηθούν δράσεις για το διοικητικό συντονισμό των μελών του δικτύου, την ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των μελών αλλά και με άλλα δίκτυα, την εκπαίδευση σε δεξιότητες ανοιχτής διακυβέρνησης και την ανάπτυξη κοινών δράσεων. Επωφελούμενοι του έργου είναι 100 ηγέτες/στελέχη της κοινωνίας πολιτών, της δημόσιας διοίκησης, μέλη ακαδημαϊκής κοινότητας και στελέχη επιχειρήσεων.

Η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδος αναλαμβάνει το συντονισμό των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών και των δράσεων του έργου, το ΕΔΥΤΕ το συντονισμό των δημόσιων φορέων που θα συμμετέχουν στο δίκτυο και η ομάδα ΕΚΠΑ dmPart την εκπαίδευση 100 μελών του δικτύου WeOpenGov καθώς και το έπαθλο WeOpenGov.