Περιγραφή
Μια εισαγωγή στην έννοια και τα εργαλεία της βιωσιμότητας που απευθύνεται σε φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, αλλά και σε Κοινωνικές Επιχειρήσεις και φορείς της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας. Η θεματική περιλαμβάνει την εισαγωγή στην έννοια της βιωσιμότητας και τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να την πετύχουμε. Εστιάζει στην εξεύρεση πόρων διαπραγματευόμενη τα διαφορετικά είδη χρηματοδοτήσεων και τα χαρακτηριστικά τους, τα βασικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για μία επιτυχημένη προσπάθεια χρηματοδότησης και την σημασία της σωστής επικοινωνίας και της διαφάνειας.
Στόχος του σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες να εξοικειωθούν με την έννοια της βιωσιμότητας, να κατανοήσουν τα βασικά εργαλεία που έχουν στην διάθεσή τους για να την επιτύχουν και να αντιληφθούν τα βασικά στοιχεία που καθορίζουν μία επιτυχή προσπάθεια εξασφάλισης χρηματοδότησης.
Δομή Σεμιναρίου
14:00-14:30
Εισαγωγή στην έννοια και τα εργαλεία της βιωσιμότητας
– Κατανόηση της έννοιας της βιωσιμότητας
– Προσέγγιση μέσα από την διαχείριση της δομής του προϋπολογισμού (έσοδα-έξοδα)
14:30-15:00
Χρηματοδοτικές πηγές
– Πηγές χρηματοδότησης και βασικά χαρακτηριστικά τους
15:00-15:15
Διάλειμμα
15:15-16:30
Βασικά χαρακτηριστικά επιτυχημένης δράσης χρηματοδότησης ανεξαρτήτως στοχευόμενης πηγής
– Γενικά χαρακτηριστικά
– Διατύπωση οράματος και στόχων
– Προστιθέμενη αξία
– Συνεργασίες
-Βέλτιστο (οικονομικό-τεχνικό) μέγεθος προτεινόμενου αντικειμένου
-Άσκηση: Διατύπωση βασικών σημείων αιχμής μίας δράσης χρηματοδότησης (Δουλειά σε ομάδες και παρουσίαση/συζήτηση)
16:30-17:00
Καίρια συμπληρωματικά χαρακτηριστικά
-Επικοινωνία «b2c»
– Επικοινωνία «b2b»
– Διαφάνεια
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες:
-θα εξοικειωθούν με τα βασικά στοιχεία που μία πετυχημένη πρόταση χρηματοδότησης πρέπει να περιέχει
-θα κατανοήσουν το πως καθένα από αυτά τα στοιχεία μπορεί να διαχειριστεί στο ειδικό πλαίσιο του έργου του οργανισμού τους
-θα εξασκηθούν πρακτικά στον σχεδιασμό και την διατύπωση πρότασης χρηματοδότησης/συνεργασίας
Πού και πότε
Το σεμινάριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 14:00-17:00 μέσω της πλατφόρμας Zoom. Η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν.
Πώς μπορώ να συμμετάσχω
Για να συμμετάσχετε στο σεμινάριο και για για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ και συμπληρώστε τη σχετική φόρμα. Η επιβεβαίωση της συμμετοχής σας θα γίνει το συντομότερο δυνατό. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο: 210 3221287.
Λίγα Λόγια για τον εκπαιδευτή
Ο Κωνσταντίνος Λιαρίκος είναι οικονομολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στην ανάπτυξη και το περιβάλλον. Έχει εργαστεί τόσο στον ιδιωτικό τομέα, όσο και στην έρευνα και την εκπαίδευση και έχει συντονίσει ή/και συμμετάσχει στην προετοιμασία μεγάλου αριθμού εργασιών και επιστημονικών κοινοποιήσεων. Από το 2002 δουλεύει στο WWF Ελλάς, όπου σήμερα έχει την θέση του Επικεφαλής Περιβαλλοντικού Προγράμματος. Είναι επίσης Σύμβουλος διοίκησης του MedINA – Μεσογειακού Ινστιτούτου για την Φύση και τον Άνθρωπο – και μέλος του ΔΣ του σωματείου Ελληνικό Τοπίο. Ασχολείται επί σειρά ετών με τα ζητήματα διοίκησης και ανάπτυξης ΜΚΟ σχετικά με τα οποία παραδίδει εκπαιδευτικά σεμινάρια και υποστηρίζει εθελοντικά διάφορες οργανώσεις.
Η εκπαίδευση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active Citizens Fund. Tο Active Citizens Fund για την Ελλάδα, ύψους €12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active Citizens Fund στην Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.