Η Ισότητα των Φύλων στην Πρώτη Σελίδα
Παρά τις σημαντικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί σε επίπεδο νομοθετικών παρεμβάσεων, η ισότητα φύλων στην Ελλάδα δεν έχει εξασφαλιστεί ουσιωδώς. Ο γλωσσικός σεξισμός αποτελεί μια πολύ διαδεδομένη μορφή σεξισμού. Συνιστά την έμφυλη διάκριση που αντικατοπτρίζεται στη γλώσσα και απέκτησε ακόμα μία διάσταση την τελευταία δεκαετία λόγω της διαρκώς αυξανόμενης δημοφιλίας των κοινωνικών δικτύων και της ευκολίας που αυτά προσφέρουν στην εκφορά λόγου. Σε επίπεδο δημοσίου λόγου, σεξιστικά στερεότυπα απαντώνται καθημερινά στα ελληνικά ΜΜΕ.
Στόχος του έργου είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και η αλλαγή νοοτροπίας του ευρύτερου κοινού, εν προκειμένω του μέσου ανδρικού κοινού, 18-55 ετών, καθώς και η εκπαίδευση δημοσιογράφων, πολιτών δημοσιογράφων και φοιτητών δημοσιογραφίας, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί και μακροπρόθεσμα να εξαλειφθεί η χρήση σεξιστικού λόγου και η αναπαράσταση έμφυλων στερεοτύπων στο δημόσιο λόγο όπως εκφράζεται μέσα από την πλειοψηφία των σύγχρονων ΜΜΕ. Απώτερος στόχος είναι η προώθηση της ισότητας φύλων και η καταπολέμηση των έμφυλων διακρίσεων και της έμφυλης βίας, αρθρώνοντας έναν συμπεριληπτικό λόγο, υπό το πρίσμα τόσο της διασφάλισης θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και της κοινωνικής συνοχής και βιώσιμης ανάπτυξης.
Το έργο περιλαμβάνει τις ακόλουθες δράσεις:
1.Ενημερωτική εκδήλωση έναρξης έργου
2.Καταγραφή καλών πρακτικών από άλλες χώρες αναφορικά με τη μη χρήση σεξιστικού λόγου από τα ΜΜΕ και υποβολή στους αρμόδιους φορείς
3. Σύνταξη σχετικού κώδικα δεοντολογίας δημοσιογράφων και υποβολή στους αρμόδιους φορείς
4. Εκπαιδευτικά σεμινάρια δημοσιογράφων, πολιτών δημοσιογράφων, φοιτητών δημοσιογραφίας
5.Καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μέσω αθρογραφίας, podcasts και mini docu series
6. Τελική Εκδήλωση Διάχυσης Αποτελεσμάτων Έργου
Η σύμπραξη του πιο παλιό σωματείου ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα (ΕλΕΔΑ) με έναν από τους μεγαλύτερους διαδικτυακούς ομίλους ΜΜΕ στην Ελλάδα (Liquid Media) εξασφαλίζει την επιτυχή υλοποίηση του έργου.