SAFE-NET: Δημιουργία Δικτύου Ασφαλείας για κορίτσια θύματα διαδικτυακής βίας
Η διαδικτυακή βία έχει ως αποδέκτη κυρίως γυναίκες και κορίτσια, με τις νέες γυναίκες και τα έφηβα κορίτσια να διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο κακοποίησης και παρενόχλησης στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ το 73% των γυναικών έχουν υποστεί κάποια μορφή διαδικτυακής βίας . Η διαδικτυακή κακοποίηση και παρενόχληση προέρχεται, ενισχύει και αναπαράγει τις ίδιες δομικές ανισότητες και διακρίσεις με τις άλλες μορφές έμφυλης βίας. Επιτακτική ανάγκη, θεωρείται πρωταρχικά η πρόληψη του φαινομένου και η αποτελεσματική αντιμετώπιση του. Η αλλαγή των κοινωνικών στάσεων και αντιλήψεων είναι το πρώτο βήμα για την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο η διαδικτυακή βία αντιμετωπίζεται ως σοβαρή πρόκληση. Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητη η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση τόσο της νέας γενιάς χρηστών της τεχνολογίας, δηλαδή των αγοριών και κοριτσιών, όσο και τον γονέων και των σχολικών επαγγελματιών, καθώς και η δημιουργία εργαλείων για την προστασία και υποστήριξη των γυναικών και κοριτσιών θυμάτων βίας .
Στόχος του έργου είναι η δημιουργία ενός δικτύου ασφαλείας για την αντιμετώπιση της έμφυλης διαδικτυακής βίας και της υποστήριξης των κοριτσιών θυμάτων βίας, μέσω δράσεων
(α) ανάπτυξης ικανοτήτων των σχολικών επαγγελματιών στην αναγνώριση και διαχείριση περιστατικών στο σχολικό περιβάλλον,
(β) ευαισθητοποίησης των γονέων για το φαινόμενο και την διαχείριση αποκάλυψης της βίας,
(γ) παροχής υπηρεσιών και πληροφοριών σε (πιθανά) θύματα, καθώς και
(δ) δράσεων συνηγορίας για την υιοθέτηση σχετικών πολιτικών.
Κύριες ομάδες στόχοι του έργου (επωφελούμενοι) είναι οι σχολικοί επαγγελματίες, οι γονείς εφήβων και τα θύματα έμφυλης διαδικτυακής βίας.
Το έργο είναι μια διακρατική συνεργασία μεταξύ τριών φορέων από την Ελλάδα (2) και την Νορβηγία (1). Ο φορέας υλοποίησης θα είναι υπεύθυνος συνολικά για την υλοποίηση του προτεινόμενου έργου, ενώ οι εταίροι θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και υλοποίηση των δράσεων του έργου, ανάλογα με την εμπειρία που έχουν στο πεδίο και τη θεματική.