Σχέδιο δράσης για την καταγραφή της ρητορικής μίσους από τις οργανώσεις του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας
Το Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς με το έργο ανταποκρίνεται στις ανάγκες του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας (Δίκτυο), συνεισφέροντας την εξειδίκευσή του στην καταγραφή της ρητορικής μίσους. Θα συμβάλει επίσης στην ανάπτυξη των ικανοτήτων της κοινωνίας των πολιτών στο ζήτημα αυτό και στην κοινωνική συνοχή.
Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας αποτελείται από 51 ΜΚΟ που καταγράφουν ρατσιστικές επιθέσεις κατά ατόμων ή ομάδων μειονοτήτων. Το Σημείο έγινε πρόσφατα μέλος του Δικτύου, σε μια στιγμή μάλιστα που το Δίκτυο είχε εκφράσει την ανάγκη να επεκτείνει τη δραστηριότητά του στην καταγραφή περιστατικών ρητορικής μίσους.
Το Σημείο θα βασιστεί στη μεθοδολογία καταγραφής του Δικτύου και στις συνέργειές του με τις συμμετέχουσες ΜΚΟ ώστε να συντάξει ένα στρατηγικό πλάνο, το οποίο θα παρουσιαστεί στην ολομέλεια του Δικτύου. Το στρατηγικό πλάνο θα επισημαίνει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που συνδέονται με την παρατήρηση και την καταγραφή της ρητορικής μίσους και θα προτείνει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, προς χρήση από το Δίκτυο ως βάση για την επέκταση των δραστηριοτήτων του.
Το Σημείο θα προβεί στις ακόλουθες δράσεις: Θα συγκεντρώσει βέλτιστες πρακτικές, λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις ατόμων και οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο ζήτημα σε περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και θα οργανώσει στοχευμένες συζητήσεις με μέλη του Δικτύου για να καταγράψει τυχόν δυσκολίες που μπορεί να ανακύψουν. Στόχος είναι να συνταχθεί μια ολοκληρωμένη πρόταση, στην οποία θα λαμβάνονται υπόψη σχετικές πρωτοβουλίες της ΕΕ και συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Οι επωφελούμενοι του έργου ορίζονται σε τρία επίπεδα: Πρώτον, τα μέλη του Δικτύου θα βελτιώσουν τις ικανότητές τους στην καταγραφή περιστατικών ρατσιστικής βίας. Δεύτερον, το Δίκτυο θα επεκτείνει τις εργασίες του σε ένα νέο πεδίο. Τέλος, οι ομάδες μειονοτήτων θα θωρακιστούν με ένα στιβαρό εργαλείο απέναντι σε διχαστικά αφηγήματα και τον κοινωνικό αποκλεισμό.