TRACE – Μεταμορφώνοντας την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας
Το έργο θα αντιμετωπίσει την ανεπαρκή παροχή υπηρεσιών υγείας στα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) προσφέροντας κατάλληλα εκπαιδευτικά εργαλεία σε φοιτητές και επαγγελματίες υγείας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας) και της Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας περίθαλψης (Νοσοκομεία).
Παρά την μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί στην παροχή υπηρεσιών υγείας σε ΑμεΑ, συνεχίζουν να υπάρχουν σημαντικά εμπόδια που περιλαμβάνουν κενά στην επικοινωνία, έλλειψη κατάρτισης των παρόχων υγείας, στερεότυπα αλλά και έλλειψη πρόσβασης σε υποδομές και εξοπλισμό.
Το έργο TRACE θα ακολουθήσει μια ολιστική διεπιστημονική προσέγγιση εξετάζοντας εξίσου όλες τις κατηγορίες εμποδίων που αφορούν την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Για τον σκοπό αυτό θα υλοποιηθεί από διεπιστημονική ομάδα πρόγραμμα κατάρτισης φοιτητών και επαγγελματιών υγείας στις ανάγκες ασθενών με αναπηρία. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Γενικής Ιατρικής και Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας του ΑΠΘ αλλά και στην Αλεξανδρούπολη, τα Ιωάννινα και τη Λάρισα με τη συνεργασία των τοπικών Σχολών Επιστημών Υγείας. Τις δράσεις εκπαίδευσης θα συνοδεύουν workshop με εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να επιτευχθεί η αλληλεπίδραση μεταξύ επαγγελματιών υγείας και ΑμεΑ, αλλά και δράσεις συνηγορίας που θα απευθύνονται κυρίως σε άτομα με νοητική αναπηρία και τους συντρόφους – φροντιστές τους και θα στοχεύουν στη συνειδητοποίηση των δικαιωμάτων τους στην παροχή υγείας. Τέλος, θα γίνει αξιολόγηση της προσβασιμότητας υποδομών παροχής υπηρεσιών υγείας προκειμένου να εξεταστεί ο ρόλος τους στο επίπεδο της τελικής υπηρεσίας.
Το έργο θα υλοποιηθεί μέσω συνεργασίας της Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης Κλινικών Δεξιοτήτων (ΕΕΕΚΔ), που θα αναλάβει τη διαχείριση και τον συντονισμό των δράσεων, με την ΑΜΚΕ ALL – Accessible Limitless Living της οποίας οι συνεργάτες έχουν σημαντική εμπειρία στην υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων σχετικών με την αναπηρία.