ΑΡΧΕΛΩΝ Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ιδρύθηκε το 1983 και είναι μη-κερδοσκοπικό σωματείο με σκοπό την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους. Οι κύριες δράσεις του αφορούν συστηματική παρακολούθηση και έρευνα για το εμβληματικό αυτό είδος, διάσωση και περίθαλψη τραυματισμένων και άρρωστων χελωνών καθώς και ευαισθητοποίηση του κοινού. Ειδικότερα:
– Συστηματική καταγραφή της αναπαραγωγικής δραστηριότητας της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα (Caretta caretta), εφαρμογή μέτρων προστασίας και προτάσεων διαχείρισης και ευαισθητοποίηση του κοινού στις σημαντικότερες περιοχές ωοτοκίας της (Ζάκυνθο, Πελοπόννησο και Κρήτη) από το 1983. Παρακολουθούνται κάθε χρόνο συστηματικά 75 χιλιόμετρα παραλιών και προστατεύονται περισσότερες από 2.500 φωλιές και μαρκάρονται περίπου 300 χελώνες.
– Περίθαλψη θαλάσσιων χελωνών στο μοναδικό στην Ελλάδα Κέντρο ∆ιάσωσης Θαλασσίων Χελωνών (ΚΔΘΧ) στη Γλυφάδα Αττικής, και λειτουργία Εθνικού Δικτύου Διάσωσης. Στο ΚΔΘΧ φθάνουν 50-70 θαλάσσιες χελώνες ανά έτος, μέσω του Εθνικού Δικτύου Διάσωσης που συντονίζει ο ΑΡΧΕΛΩΝ. Μέχρι σήμερα ο ΑΡΧΕΛΩΝ έχει επιστρέψει επιτυχώς στη θάλασσα περισσότερες από 1.100 αποθεραπευμένες χελώνες.
– Ενημέρωση κάθε χρόνο περισσότερων από 12.000 μαθητών μέσω των βιωματικών προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης καθώς και 100.000 Ελλήνων και αλλοδαπών επισκεπτών στις παραλίες ωοτοκίας και το ΚΔΘΧ.
– Συλλογή στοιχείων και συμμετοχή σε έρευνα και πιλοτικές δράσεις διαχείρισης και αποκατάστασης βιοτόπων καθώς και σε δράσεις προστασίας στη θάλασσα.
Οι δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην εθελοντική προσφορά. Περισσότεροι από 500 εθελοντές από όλο τον κόσμο συμμετέχουν σε ετήσια βάση στα προγράμματα για την καταγραφή και προστασία στις παραλίες ωοτοκίας και τη λειτουργία του ΚΔΘΧ.