22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020
Η Αλία και ο Αλί στοχεύουν στους Παραολυμπιακούς του Τόκυο!
Η Αλία Ίσα κάνει προπόνηση με απόλυτη προσήλωση, καθισμένη σε ένα ειδικό κάθισμα με πολύχρωμους ιμάντες. Είναι αθλήτρια στην κορίνα και ετοιμάζεται για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο. Κατάγεται από τη Συρία και είναι μόλις 19 ετών.
Όταν η προπόνηση τελειώνει, το χαμόγελό της δε φεύγει:
«Είμαι πολύ χαρούμενη που έπιασα τους όρους για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Όταν κάνω κορίνα, αισθάνομαι δυνατή, προσπαθώ να ρίξω παραπάνω από 14 μέτρα. Το παλεύω, σιγά σιγά βελτιώνομαι και μου αρέσει πολύ.»
Είναι η σειρά του Αλί από το Ιράκ, ο οποίος προπονείται στη ρίψη ακοντίου.
«Κάνω σκουώτ και προπονούμαι στη σφαίρα και στο ακόντιο. Παίζω με τους προπονητές μου, που με βοηθούν πολύ. Θέλω να παίξω στους Παραολυμπιακούς εκτός Ελλάδας και να γίνω το No.1!»
Η προπόνηση της Αλία, του Αλί, και 16 ακόμη προσφύγων είναι δυνατή χάρη στο πρόγραμμα Repower που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active Citizens Fund με φορέα υλοποίησης την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και εταίρο την Κοινωνία Ίσων Ευκαιριών.
Ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020 και στοχεύει στην ενθάρρυνση της συμμετοχής των προσφύγων με αναπηρίες σε αθλητικές δραστηριότητες, στην ευαισθητοποίηση της κοινότητας των προσφύγων και εκπαίδευσή τους στα δικαιώματα των ΑμεΑ, αλλά και στην εκπαίδευση δημοσιογράφων στα παραολυμπιακά σπορ.
Μέχρι στιγμής έχουν ωφεληθεί 18 πρόσφυγες, οι οποίοι προπονούνται, σε εβδομαδιαία βάση, στον στίβο, στην κολύμβηση και στη μπότσια, σε 5 πόλεις της Ελλάδας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη, Σέρρες και Βόλο.
Ποιοι βρίσκονται πίσω από όλη αυτή την προσπάθεια;
Ο Σάκης Κωστάρης είναι Διευθυντής της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, από την οποία ξεκίνησε η ιδέα του Repower:
«Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε πρόσφυγες με αναπηρία να συμμετέχουν στον αθλητισμό, ώστε μέσα από την ενασχόλησή τους να νιώσουν πιο δυνατοί, να νιώσουν ότι μπορούν να συμμετέχουν πιο σωστά και πιο θαρραλέα στην κοινωνία μας. Παράλληλα, πέρα από την προσπάθεια που κάνουμε να φέρουμε αυτούς τους ανθρώπους στο κέντρο της κοινωνίας, θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το παράδειγμά τους για να εκπαιδευτούν και Έλληνες αθλητές, αθλητές με αναπηρία, ώστε να μπορέσουν να συνεργαστούν με τους πρόσφυγες. Στο έργο αυτό μας στηρίζουν όλα τα σωματεία, οι συνεργαζόμενοι προπονητές και αθλητές, οι οποίοι έχουν αγκαλιάσει αυτήν την προσπάθεια και μας βοηθούν πολύ να δώσουμε μια ελπίδα και ένα καλύτερο αύριο στους πρόσφυγες με αναπηρία, και παράλληλα να εκπαιδεύσουμε την ελληνική κοινωνία να δει αυτήν την ομάδα σαν μια ομάδα που μπορεί να συμμετέχει ενεργά στον αθλητισμό και στην κοινωνική ζωή. Νομίζω ότι αυτό είναι μια τεράστια επένδυση για το αύριο.»
Ο Μιχάλης Νικόπουλος είναι γυμναστής και προπονητής ατόμων με αναπηρία επί σχεδόν μια 20ετία.
«Τα τελευταία 3 χρόνια στο πρόγραμμά μας, είχαμε τη χαρά να έρθει κοντά μας η Αλία. Τη γνωρίσαμε στο σχολείο, στο οποίο είναι η βασική μου δουλειά ως γυμναστής, είδαμε ότι έχει δυνατότητες και μπορεί να ασχοληθεί με τον αθλητισμό. Το ήθελε και η ίδια πάρα πολύ και έτσι ξεκινήσαμε να δοκιμάζουμε διάφορα αθλήματα. Ξεκινήσαμε στην αρχή με το μπότσια και στη συνέχεια προέκυψε ο στίβος. Στην διαδρομή λοιπόν αυτή, συναντηθήκαμε με την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή που ξεκίνησε να τρέχει ένα πρόγραμμα για αθλητές, πρόσφυγες με αναπηρία. Ξεκινήσαμε τη συνεργασία, η οποία είναι πολύ σημαντική γιατί παρέχει στους αθλητές την μεταφορά τους -για κάποιους αθλητές υπάρχει μεγάλη δυσκολία στη μετακίνηση- και τον αθλητικό τους εξοπλισμό. Η συνεργασία αυτή δίνει επίσης περισσότερες προοπτικές στην Αλία, στον Αλί και στους άλλους αθλητές: Για παράδειγμα η Αλία αυτή τη στιγμή μπορεί και κάνει προπόνηση 3 και 4 φορές την εβδομάδα, όταν πριν, ερχόταν μετά βίας 1 φορά. Η πρόοδός της είναι ραγδαία. Μέσα σε ένα χρόνο έχει φτάσει να ρίχνει 14,87 μέτρα, έχει πιάσει δηλαδή το ελάχιστο όριο για το Τόκυο, και πιστεύουμε ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο! Τo όνειρο της Αλία, τo όνειρο το δικό μας, όλου του προπονητικού team, είναι πραγματικά η Αλία να φτάσει τ’ όνειρό της και να πάει στο Τόκυο. Σε αυτήν την προσπάθεια φυσικά είμαστε μια ολόκληρη ομάδα που ασχολούμαστε με την Αλία…όλοι έχουμε πέσει πάνω στην Αλία και τα άλλα παιδιά και ελπίζουμε να τα καταφέρουμε!».