8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021
Η Βασιλική βρήκε τον «Σύμμαχο» που χρειαζόταν για τη φροντίδα γυναίκας με καρκίνο
Η Βασιλική και η Δέσποινα είναι κολλητές φίλες, εδώ και χρόνια. Μαζί και στα εύκολα και στα δύσκολα! Μαζί και όταν ο καρκίνος του μαστού χτύπησε την πόρτα της Δέσποινας. Η Βασιλική αποφάσισε να μείνει δίπλα στη Δέσποινα στις ώρες αγωνίας, φόβου, πόνου και ανασφάλειας που ακολούθησαν μετά τη διάγνωση… Τα ερωτήματα της Βασιλικής για το αν αυτά που έκανε για τη φροντίδα της φίλης της είναι αρκετά και κατά πόσο βοηθούσαν τη σωματική και ψυχική κατάστασή της, βρήκαν απαντήσεις μέσα από τα σεμινάρια φροντιστών γυναικών με καρκίνο του έργου «Σύμμαχοι Φροντίδας» που πραγματοποιεί ο Σύλλογος γυναικών με καρκίνο μαστού – «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. Αχαΐας, στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund. Η Βασιλική αποφάσισε να γίνει ένα από το ενεργά μέλη της ανοικτής ομάδας ψυχοκοινωνικής στήριξης φροντιστών που υλοποιεί ο Σύλλογος σε εβδομαδιαία βάση, από το Δεκέμβριο 2020, για να διαχειριστεί το ψυχολογικό, συναισθηματικό και κοινωνικό φορτίο της φροντίδας. Τα λόγια της Βασιλικής φανερώνουν τη σημασία που έχει η σωστή καθοδήγηση στο ζήτημα της φροντίδας γυναικών με καρκίνο.
«Τα σεμινάρια ήταν το φάρμακο που με ανακούφιζε, με ηρεμούσε κι ελάφραινε το βάρος της αβεβαιότητας»
«Η συμμετοχή μου στα σεμινάρια του “Σύμμαχοι Φροντίδας” με βοήθησε να καλύψω την άγνοιά μου στο σοβαρό κομμάτι της πρακτικής φροντίδας αλλά και στην ψυχολογική διαχείριση των καθημερινών μεταβαλλόμενων αναγκών που δημιουργεί αυτή η ασθένεια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι ειδικοί υγείας, ιατροί και νοσηλευτές, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, διατροφολόγοι, ακόμα και δικηγόροι για την ενημέρωση για τα δικαιώματα των ογκολογικών ασθενών μου έδωσαν καθοδήγηση, αλλά και μια σιγουριά… τη σιγουριά του “ό,τι προκύψει είμαστε εδώ όλοι μαζί να βοηθήσουμε”.
Κανένας άνθρωπος, εκτός κι αν εργάζεται στον τομέα της υγείας, δε γνωρίζει τι ακριβώς χρειάζεται μια ασθενής. Μέσα στις πολλές ανασφάλειες κι αγωνίες μου υπήρχε πάντοτε το μεγάλο ερωτηματικό: “αυτό που κάνω τώρα, έτσι όπως το κάνω, θα βοηθήσει στην ανακούφιση των πόνων; Είναι σωστό ή θα επιδεινώσει την κατάσταση στην ανημπόρια της φίλης μου;”
Το βάρος των πολλών ρόλων του φροντιστή είναι μεγάλο. Αντικαθιστά στο σπίτι τον νοσηλευτή, τον ψυχολόγο, τον διατροφολόγο… Βρίσκεσαι ξαφνικά να παλεύεις με μια σοβαρή ασθένεια με πολλά πρόσωπα. Καθημερινά μπορεί να εκδηλωθούν νέες παρενέργειες από ένα χειρουργείο ή από θεραπείες. Ψυχολογικά, παλεύεις να κρατηθείς γιατί θέλεις να νικήσεις. Και μόνον ότι υπάρχουν άνθρωποι στο «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. Αχαΐας που θ’ απαντήσουν στις απορίες μου κι ανασφάλειές μου, το ένιωσα σαν ένα ψυχολογικό φάρμακο που με ανακούφιζε, με ηρεμούσε κι μείωνε το βάρος της αβεβαιότητας.
Νιώθω ευγνωμοσύνη προς το Σύλλογο για τη βοήθεια που μου προσέφερε και προς τους άλλους φροντιστές, με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινές έγνοιες και βιώματα. Η ανύπαρκτη κρατική μέριμνα για τους ογκολογικούς ασθενείς σταματά σε ένα νοσοκομείο. Δεν αναγνωρίζει καμιά από τις πολλές ανάγκες τους αλλά, το πιο σημαντικό, τον μεγάλο αγώνα του «θέλω να ζήσω». Στο “ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ” Πάτρας το ξέρουν από πρώτο χέρι και νιώθω ευεργετημένη από το έργο τους…».
Το έργο περιλαμβάνει τέσσερις κύκλους σεμιναρίων εκπαίδευσης φροντιστών γυναικών με καρκίνο (στις 3 Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε ο β΄ κύκλος), ανοικτή ομάδα ψυχοκοινωνικής στήριξης φροντιστών και ενημερωτικές εκδηλώσεις για τον καρκίνο του μαστού σε ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Μέχρι σήμερα έχουν εκπαιδευθεί 40 φροντιστές γυναικών με καρκίνο, ενώ οι δράσεις του έργου συνεχίζονται … Η φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στα σεμινάρια είναι ανοικτή για τον τρίτο κύκλο εκπαίδευσης βρίσκεται στον παρακάτω σύνδεσμο https://almazoispatras.gr/symmetoxi-sta-seminaria/