29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021
Κυρία, πότε θα ξανάρθετε;
Στην Ένωση Κυριών Δράμας – Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας, πιστεύουμε πως κανένα παιδί, για κανένα λόγο δεν πρέπει να αποκλείεται από τη σχολική κοινότητα, καθώς το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι θεμελιώδες.
Δυστυχώς όμως, αυτό δεν ισχύει για έναν τρομακτικά μεγάλο αριθμό παιδιών Ρομά. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για το έτος 2016, το 92% των παιδιών Ρομά στην Ελλάδα, τείνουν να εγκαταλείπουν το σχολείο σε πολύ μικρή ηλικία.
Με όραμα την ελαχιστοποίηση του φαινομένου, ξεκινήσαμε παρεμβάσεις από το 2017, με βασικό εργαλείο μας το MobileSchool, το οποίο αποτελεί πατέντα του ομώνυμου βελγικού οργανισμού. Η τροχήλατη κατασκευή, αποτελούμενη από πτυσσόμενους μαυροπίνακες συνολικού μήκους 6 μέτρων και βάρους 150 κιλών, φέρει επάνω panels εκπαιδευτικού χαρακτήρα (π.χ. αριθμητικής, γραμματικής, γεωγραφίας) καθώς και panels συζητήσεων (π.χ. προσωπική υγιεινή, διαφορετικότητα, σχολικός εκφοβισμός).
Με την έναρξη υλοποίησης του έργου «Το MobileSchool Ταξιδεύει», το οποίο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Activecitizensfund, με φορέα υλοποίησης την Ένωση Κυριών Δράμας – ΣΑΦ και διαχειριστές επιχορήγησης το Ίδρυμα Μποδοσάκη και τοSolidarityNow, το όραμά μας έβγαλε φτερά και πέταξε εκτός του νομού Δράμας, στην Καβάλα και την Ξάνθη.
Σε όποιο σημείο και να σταματήσει το MobileSchool προσφέροντας απλόχερα γνώση, η αγάπη που λαμβάνουμε από τα παιδιά Ρομά είναι απερίγραπτη. Αυτό φανερώνει και το χαμόγελο της Γελίς, μίας νεαρής Ρομά που έχει κλέψει την καρδιά μας από τον οικισμό του Καλαμπακίου Δράμας και η οποία εξελίσσεται σε μοναδική καλλιτέχνη, αφού βρήκε πρόσφορο έδαφος να ξετυλίξει το ταλέντο της στη ζωγραφική.
«Κυρία, πότε θα ξανάρθετε;» ρωτάει. Μία ερώτηση που κρύβει μέσα της πολλά… Κρύβει τη λαχτάρα για μάθηση, την ικανοποίηση για όσα κατάφεραν τη λίγη ώρα που βρέθηκε το κινητό σχολείο εκεί, την ευχαρίστηση για τη δραστηριότητα που βίωσαν, αλλά και την προσμονή για κάθε επόμενη φορά.
Πρωτεργάτης στην σκανταλιά, στο πείραγμα, στα γέλια, αλλά και στις απορίες σχετικά με τα μαθήματα είναι ο μοναδικός Κωνσταντίνος από τον καταυλισμό των Αμπελοκήπων στη Δράμα.
«Να σου κάνω μία ζωγραφιά»; Και να οι καρδούλες και να οι ήλιοι και να οι θάλασσες και να τα λουλούδια!
Σε μια επόμενη στάση του MobileSchool, η Σεμπιχά από την Ξάνθη γράφει πάνω στον μαυροπίνακα «Σε αγαπό κιρία». Λέξεις ανορθόγραφες που κρύβουν μέσα τους την αγάπη που μπορεί να χωρέσει ο κόσμος όλος!
Και πώς να τη σβήσουμε αυτή τη φράση από τους πίνακες του Mobileschool, για να ετοιμαστούμε για την επόμενη παρέμβαση;
Βλέπετε μας περιμένει ο Τασίμ στις Πηγές Καβάλας, και αυτό σημαίνει πως θα «φορτώσουμε» το mobileschool με μαθηματικά. Ναι, ο Τασίμ μπορεί να μην φοράει δύο ίδια παπούτσια, αλλά ξέρει απέξω και ανακατωτά την προπαίδεια. Θέλει να γίνει έμπορος! Και γιατί όχι, αφού είναι ξεφτέρι στα μαθηματικά;
Από όλες αυτές τις φράσεις, τις ζωγραφιές, τα πειράγματα και τις σκανταλιές παίρνουμε δύναμη και συνεχίζουμε, παρά τις αντίξοες συνθήκες.
Και ναι. Είμαστε και πάλι στον δρόμο! Γιατί θέλουμε να το ακούμε ξανά και ξανά:
«Πότε θα ξανάρθετε»;