23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Νέες και νέοι για την ισότητα των φύλων

Γιατί απέχουμε κατά πολύ από την πραγματική ισότητα παρά τη νομική της κατοχύρωση; Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε  τα παιδιά να μη μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον όπου η έμφυλη βία θα συνεχίσει να διατηρεί πηχυαίους  τίτλους στα πρωτοσέλιδα;  Πως μπορούμε να μιλήσουμε στη νέα γενιά για τη συναίνεση, τα σωματική όρια, την υγιής σχεσιακότητα, τα έμφυλα στερεότυπα με ένα τρόπο ζωντανό και διαδραστικό;

Η Μάνια, μαθήτρια λυκείου, βιώνει την αβεβαιότητα της εφηβείας παράλληλα με την προσπάθειά της να κατανοήσει τον σεξουαλικό της προσανατολισμό. Στο σχολικό περιβάλλον αισθάνεται να ασφυκτιά. Δεν έχει κάποιο να μιλήσει. Δεν νιώθει ασφαλής να μοιραστεί τις αγωνίες της, καθώς στο παρελθόν συμμαθήτριες της γίνανε δέκτες σεξιστικών και παραβιαστικών συμπεριφορών. Πως μπορούμε να φτιάξουμε ασφαλή περιβάλλοντα για τη Μάνια και όλα τα νέα άτομα;

Με δεδομένο ότι η εφηβεία και τα πρώτα χρόνια της ενηλικότητας αποτελούν περίοδο διαμορφωτικών εμπειριών ως προς τις πεποιθήσεις και τον τρόπο βίωσης και έκφρασης του φύλου, σημαντική πρόκληση για την προώθηση της έμφυλης ισότητας και τη μείωση της έμφυλης βίας, είναι οι δράσεις πρόληψης σε εφήβους και νέους/νέες ενήλικες.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Κέντρο Διοτίμα, οι Emantes και η Anasa Cultural Center ενώνουν τις δυνάμεις τους στο έργο «EQUALGEN – Νέες και νέοι για την ισότητα των φύλων». Το έργο περιλαμβάνει ποικίλες δράσεις  επιμόρφωσης, ενδυνάμωσης, ευαισθητοποίησης και τέχνης, ανά την Ελλάδα. Οι δράσεις  απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε πάνω από 900 νεαρά άτομα, ηλικίας 16-30 ετών, από διαφορετικά πολιτισμικά πλαίσια, με ποικίλες έμφυλες ταυτότητες και σεξουαλικούς προσανατολισμούς.  

Δουλεύοντας με τη νέα γενιά στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ρωγμές στις κυρίαρχες και στερεοτυπικές αντιλήψεις για τα φύλα και τις ταυτότητες· κοινωνικές πεποιθήσεις εμπεδωμένες που επηρεάζουν καθοριστικά τις επιλογές των νέων ανθρώπων ως προς την εκπαίδευση, τις διαπροσωπικές σχέσεις και την εργασία που επιλέγουν, εμποδίζοντας την πρόοδο προς την ισότητα και την εξάλειψη της έμφυλης βίας.

Σημαντική καινοτομία του έργου είναι η αξιοποίηση της σύγχρονης τέχνης για την προσέγγιση των ζητημάτων της έμφυλης ισότητας, βιωματικά και εξωγλωσσικά. Με τη χρήση παραστατικών και εικαστικών εργαλείων μέσα από διαδραστικά εργαστήρια με νέες/ους καλλιτέχνες, επιδιώκουμε να ανοίξει ο διάλογος, δίνοντας χώρο έκφρασης στα συναισθήματα και σε ανείπωτα με λόγια βιώματα και εμπειρίες.

Παράλληλα με γνώμονα μια ολιστική προσέγγιση σε ζητήματα πρόληψης της έμφυλης βίας, οι δράσεις του προγράμματος θα απευθυνθούν σε 600 εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων,  αξιοποιώντας την προνομιακή τους σχέσης με τα νέα άτομα, όσον αφορά τη διαμόρφωση των αναπαραστάσεων σχετικά με το φύλο. Μέσω των επιμορφωτικών σεμιναρίων επιδιώκουμε να τους παράσχουμε τα εργαλεία που μπορούν να συνεισφέρουν καταλυτικά στον εντοπισμό και την υποστήριξη παιδιών και εφήβων που έχουν εμπειρίες κακοποίησης.

Τέλος, μέσω μιας ψηφιακής καμπάνιας, που θα «τρέχει» όλη την περίοδο του προγράμματος, θα απευθυνθούμε στα νεανικά κοινά αλλά και το ευρύ κοινό, τονίζοντας τη σημασία της πρόληψης της έμφυλης βίας, στέλνοντας μηνύματα ενδυνάμωσης των γυναικών και των κοριτσιών, ανατρέποντας τα έμφυλα στερεότυπα. Στόχος μας είναι πάνω από 300.000 χρήστριες/ες των social media να ενημερωθούν και ευαισθητοποιηθούν από την ψηφιακή καμπάνια.

Με όραμα τη δημιουργία μιας κοινωνίας έμφυλης δικαιοσύνης, ευελπιστούμε το έργο EQUALGEN και οι ποικίλες δράσεις του να συμβάλουν στην αφύπνιση των νέων ανθρώπων, ώστε να γίνουν φορείς κοινωνικής αλλαγής, πρέσβειρες και πρεσβευτές μιας κοινωνίας χωρίς έμφυλη βία και στερεότυπα.

Μια κοινωνία όπου η Μάνια θα μπορεί να είναι η εαυτή της, δίχως προϋποθέσεις και αστερίσκους.